Проблеми с влагата?

533
Buildings Audit
, 53739 преглеждания

Сухите стени са предпоставка за здравословно и уютно жилище. Влажните стени застрашават здравето на живущите и влошават състоянието на сградата.

Освен това заради влагата изразходваме значително повече средства за електроенергия през зимата, поради факта, че тя влошава изолационните свойства на стените и поетата влага трябва да се изпари чрез отопление.

Също така за да можем ефикасно да подходим към щетите нанасяни от влагата и да мажем да ги отстраняваме и предотвратяваме, трябва да познаваме някои строително-физични закономерности и разбира се да се съобразяваме с тях.

Нанесените щети от влага в следствие кондензиране /оросяване/ по стените и таваните се появяват тогава, когато или повърхностната температура e прекалено ниска по отношение влажността във въздуха на помещението или като цяло имаме прекалено висока влажност. Тези щети стават видими обикновено едва когато стените се оцветят или плесенясат.

Какво трябва да знаем за влажността на въздуха

Buildings Audit
, 18897 преглеждания

Въздухът винаги съдържа вода под формата на невидима водна пара. Съдържанието на влага във въздуха се измерва с хидрометър. Показанията му при 60% влажност означава, че въздуха е достигнал 60% от способността си да поема влага. Количеството на поетата влага зависи от неговата температура или т.е. казано с други думи:

4,528
Виж целия текст

Препоръчителна температура и влажност в помещенията

Buildings Audit
, 7029 преглеждания

За достигане на приятен жилищен климат е необходимо да се постигне определено отношение между температурата и влажността. Помещения с температура между 18 и 20°С могат да се класифицират по отношение на относителната влажностна въздуха, както следва:

54
Виж целия текст

Повърхностни температури

Buildings Audit
, 5334 преглеждания

Освен от температурата и от влажността в стаите, отлагането на влагата зависи и от повърхностните температури. Вътрешните стени отделящи две отопляеми помещения, както и намиращите се в стаите мебели бързо приемат вътрешната температура.

56
Виж целия текст

От къде идва влагата?

Buildings Audit
, 53011 преглеждания

Да вземем предвид следното в предивид - в едно четири членно домакинство може да се отдели дневно 13 литра вода под формата на водна пара:

 • Чрез издишвания въздух от живущите се отделя до 8л.
 • От готвене 2л.
 • Kъпане, пране и т.н до 8л.

Мокрите кърпи в банята отдават своята влага на околния въздух, също така се изпарява и водата от цветята, аквариума и т.н.

Къде отива влагата?

Buildings Audit
, 52631 преглеждания

Произведената в жилищните помещения влага се стреми да се разпространи към по-сухите области в жилището. През зимата студеният въздух винаги е по-сух от топлия и влагата се устремява /придвижва/ навън в достатъчни количества, ОБАЧЕ само през съществуващите вентилационни отвори във външните стени, а те са:

Фуги на врати и прозорци, както и отворени прозорци.

Преминаващото по дифузионен път през стените количество влага е толкова малко, че почти не допринася за обезвлажняването на стаите и помещенията. По-скоро от постоянната висока влага се овлажняват незащитените повърхностности на външните стени.

Кога се получава щета от влага?

Buildings Audit
, 5312 преглеждания

Когато влагата не може да излезе от помещението през затворените врати, прозорци или уплътнените фуги - то тогава влажността на въздуха в помещението постоянно се покачва и всички поемащи влага предмети в помещението предизвикват изравняване на влажността, тоест казано с други думи се покачва бавно относителната влажност в помещението.

4,58
Виж целия текст

Къде ще се появят щетите?

Buildings Audit
, 33594 преглеждания

Най-силно застрашени са студените повърхности в жилището:

53
Виж целия текст

Как могат да се отстранят и предотвратят щетите от влага?

Buildings Audit
, 52236 преглеждания

Причините за щетите от влага, както изяснихме по-горе е високата или прекомерно висока влажност при ниска повърхностна температура. Три цели се преследват при отстраняване на щети и по-точно:

 1. Да се понижи влажността на въздуха в помещението
 2. Да се повиши повърхностната температура на засегнатите места
 3. Да се предпазят засегнатите места от влага.

11 Основни предимства

 • Постоянност - 8 години
 • Над 6000 открити теча
 • Проф. Оборудване - Flir, TRAMEX, RWS и др.
 • Разбираеми доклади.
 • Отстъпка -20% за отстраняване на теч.
 • Отстъпки за редовни клиенти
 • Професионализъм.
 • Без такса посещение.
 • Гаранция за услугата.
 • Актуални цени.
 • Периодични промоции.