премахване на влага и мухъл вкъщиВлагата в днешните жилища е един от най-често срещаните битови проблеми, който е не само неприятен, но и вреден за нас и за домовете ни. Колкото и безобидна да ни се струва, тя е в състояние не просто да накара дома ни да се нуждае от спешен ремонт, а и да ни разболее. Затова при най-малкото съмнение за прекомерна влажност в жилището е хубаво да вземем адекватните мерки, за да не допуснем нещата да се влошат.

Но знаете ли всъщност на какво се дължи появата на влага в дома ви?

Понякога конкретният източник на влага в едно жилище е по-труден за откриване, затова е нужна професионална инспекция за локализиране на точния проблем. Но все пак нека споменем основните причини за наличие на влага в едно помещение, които могат да служат за някакъв ориентир на тези, които са се сблъскали с този проблем и се питат откъде идва той.

Една от главните причини за постоянната влага на въздуха на дадено жилище може да се корени още в самото строителство на сградата. Особено днес можем да видим много жилищни блокове, които са построени с не дотам качествени материали, откъдето тръгва всъщност проблема с влагата. Някои материали спомагат за прекомерното образуване на конденз и оттам влага в жилището. За наличие на такъв фактор можем да съдим по това колко упорита е влагата. Ако тя си остава каквото и да предприемате, колкото и да проветрявате и почиствате жилището си, значи проблемът е по-дълбок и можете да го търсите в самото строителство. Тогава това може да бъде решено само с професионална помощ.

Друга честа причина за поява на влага вкъщи е дограмата. Когато тя е некачествена или не е монтирана както трябва започва скоро да създава проблеми, които се изразяват в конденз, стичане на струи вода по стъклата или мухъл по дограмата. Задължително е да се оставят специални отвори при поставянето на прозорците и вратите, които да позволяват на помещението да се проветрява, но и да не нарушават плътността на дограмата. Това се прави от квалифицирани специалисти. Същото важи и за изолацията на жилището, която може да причини влага, ако е поставена неправилно.

Друг фактор за наличие на този проблем могат да бъдат нашите собствени битови навици. Важно е да запомним, че не бива да простираме мокри или влажни дрехи в стаите, дори и през зимата. Затова има сушилни машини. Проветряването на жилището е също ключово и трябва да се извършва редовно дори и когато е студено, особено ако домът ни е предразположен към влага.