откриване на теч от покривИнфрачервената термография може да бъде изключително ефективен метод за поддръжка на покриви. Термографските изследвания на покриви се извършват с цел измерване на степента на влага или вода, които се намират в самата покривна конструкция. Инфрачервената термография не отстранява течовете. Без значение по какъв начин водата е влязла под покрива, целта на този вид обследване е просто да се установи къде точно се намира тази вода.

Удължаването на живота на покрива би спестило доста средства на собственика, както и времето и усилията, нужни за разпокриване и поставяне на нов покрив. Смяната на покрив означава, че целият покрив се сваля и се подменя изцяло. В много случаи е необходимо махане на водоустойчивите покрития, на изолацията и поставяне на чисто нови такива след това.

Разходът за термографска диагностика е минимален в сравнение с този за ремонт или подмяна на покрив, така че определянето на точното място на скритата вода е истински полезна информация, тъй като само тези конкретни места трябва да бъдат поправени. Тази информация се използва за планиране на бюджет и когато е необходимо – за документ, който служи за ориентир на майсторите, които ще ремонтират покрива.

Обща поддръжка на покриви.

Опустошителните условия на околната среда като слънце, вятър, дъжд, сняг, химикали, течове, драстични промени във времето и температурата все някога развалят и най-стабилния покрив. Някои покриви издържат 40-50 години, ако са правилно поддържани, обаче, могат да издържат само 10, ако са оставени на произвола и не са проверявани. Собствениците вярват, че когато покривът им е нов няма да се налага да правят нищо, за да го поддържат. Но това е неправилен подход, тъй като поради некачествени материали, атмосферни условия и други фактори при покривите се появяват проблеми, които често са невидими, но сериозни. Тук определено имаме нужда от термографско обследване.

Проблемите в покрива най-често се изразяват чрез течове.

Течът е с прост характер, въпреки че течовече в сградата рядко водят директно до мястото, от което идват. Повечето течове се появяват там където водоустойчивият слой е повреден или водата прониква през покрива. Тъй като повечето покривни конструкции абсорбират определено количество вода, е трудно да се открие точната локация на събраната вода в изолацията, защото може и да не тече в самата сграда докато не попие цялата вода, която може да задържи. Затова термографският анализ е изключително полезен в такива случаи, тъй като той ни дава яснота и конкретика. След това остава само да наемем екип, който да се справи с проблема.